EYVAH OKULLAR AÇILDI

EYVAH OKULLAR AÇILDI

İnsanlar bazı süreçlerde nasıl karar vereceklerini bilmezler; 

“İki seçenek arasında benim için en doğrusu ne? Ya yanlış bir seçim yaparsam, ya seçimlerimden pişman olursam?”

Meltem de o yaz böyle bir karar süreciyle baş başa kalmıştı. Oğlu bu sene okula başlayacaktı ve doğru okulu nasıl bulacağı konusunda çok çaresiz hissediyordu kendini. Meltem gençlik yıllarından beri çok samimi olduğu üç arkadaşıyla neredeyse bütün hayatını beraber yaşamıştı. Hemen hemen üçü de aynı zamanda evlenmiş, aynı zamanlarda çocuk sahibi olmuşlardı. Ne kadar şanslılardı ki eşleri de birbiriyle iyi anlaşıyordu.

Okul arama sürecine üç aile birlikteydiler. Okul okul geziyorlardı ama bir türlü emin olamıyorlardı. En sonunda çok ünlü bir okulun yeni açılacak kampüsüne ziyarete gittiler. Küçücük bir odada 6 kişi oturdular ve okul müdürünün okulla ilgili verdiği bilgileri dinlediler. Hepsinin yüzünde bir tebessüm vardı. “Evet doğru okulu bulduk galiba” diye düşünüyorlardı. 

Müdür Bey, sanki uzay üssü kurmuş ve çocukları oraya gönderiyorlarmış gibi anlatıyordu:

“Okulumuzda hiçbir okulda olmayan yenilikler olacak, buz pistimiz olacak ki bu çocuklar için çok eğlenceli bir aktivite olacak. Basketbol sahamız olacak, çocuklara hayvan sevgisini aşılamak için minik bir hayvanat bahçemiz olacak ve ve en önemlisi yarı olimpik yüzme havuzumuz olacak. Bu da çocukların gelişimi açısından çok çok önemli..”

Hepsi hayran hayran dinlerken birden Meltem, “peki müdür Bey bu saydıklarınızı görebilir miyiz” dedi. 

Müdür, “şuan bitme aşamasında yaklaşık iki haftaya okul tanıtım günümüz olacak” dedi.

Meltem, “peki akademik başarılardan ve öğretmenlerden hiç bahsetmediniz, onlar nereden geliyor bunlarla ilgili bilgi alabilir miyiz” diye sordu ve geçiştirici cevabını aldı. 

Meltem aldığı cevaplardan hiç de memnun olmamıştı. O’nun için çocuğun alacağı eğitim, öğretmenlerin çocukla olan iletişimi daha önemliydi. Müdür Bey o esnada “bugün kayıt yaptırırsanız okul fiyatı, liste fiyatının çok altında” dedi. Bu cevaptan sonra Meltem kendini bir sıkışmışlığın içinde hissetmişti. 

Bu durumdan pek de hoşlanmayan Meltem, kafası eğik düşünürken… Başını kaldırdığında arkadaşlarının ödeme yapmak için hazırlandığını farketti… “Biz bir düşünelim” diyerek onları da alıp bahçeye çıktı. 

Meltem arkadaşlarının bu telaşına çok şaşırmıştı. “Arkadaşlar siz ne yapıyorsunuz? Daha ortada doğru dürüst okul yok, öğretmen yok, vaad ettiklerin şeylerin hiçbiri yokken, bu kadar bilinmezliğe mi o kadar para yatıracaksınız?” dedi. 

Tekrar içeri girdiler ve  “Müdür Bey, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz, biz düşünüp net kararımızı size bildireceğiz en kısa sürede” deyip, ayrılmak için ayağa kalktılar.

Müdür Bey ise bunu anlayışla karşılayıp, fiyatı kendileri için bir hafta sabit tutacağını belirtti.

İnsanlar kararlarında net olmaya başladığında dış dünya insanlara göre şekillenmeye başlar. Dolayısıyla insanları çok heyecanlandıran şeyler fırsatmış gibi gözükse de bazen bir şeyler almak için de gelmiş olabilir.  “Çok şanslı gününüzdesiniz:) bugün son gün, aldın aldın, bu fırsatı kaçırma” gibi heyecanlandıran süreçler varsa, burada alınması gereken mesajlar vardır. Herkesi heyecanlandıran süreç farklıdır.

Peki bizi heyecanlandıran süreçler neler?



 

***
İnsanoğlu var olduğundan bu yana amacı hiç değişmemiştir. Mutlu başarılı olmak ve iyi ilişkiler kurmak. 
Deneyimsel Tasarım Öğretisi de insanın amacını amaç edinmiştir. "Kim Kimdir", "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" programlarında sunduğu stratejilerle insanların dününden daha başarılı, daha mutlu ve daha marifetli olmalarına destek olur. 

***

 

Yorumlar

  1. Heyecanımızı kontrol edip, doğru karar verdiğimiz süreçlerimiz olması dileğiyle… Elinize sağlık, güncel bir olay güzel bir çekilde kaleme alınmış… 🌸

    YanıtlaSil
  2. Her fırsat ya da avantaj gibi görünen şey çoğunlukla göründüğü gibi olmayabiliyor. Bbir gün bir iş yerinde iyi maaşla statüsünün üstünde bir iş teklif edilen arkadaşım heyecanlanıp detaylara bakmadan hemen işi kabul etmişti. Oysa o işten anlamaması özellikle tercih edilmiş, sonradan anladı. Haksız kazanç olduğunu farkedince hemen işten ayrılmıştı. Durup gelen fırsata bakıp bi düşünmek lazım. Bu işin ehli Bir sürü insan varken, ben bu konuda çok çok iyi değişen, üstelik de bu tarz işlerde maaş ortalaması daha düşükken bu insanlar neden beni tercih ettiler?

    YanıtlaSil
  3. En iyisi heyecanlandığımızda hamle yapmamak 😊

    YanıtlaSil
  4. İşin içinde telaş varsa hatta yapma oranıda o derecede büyümekte. Hadi hemen, bitti gidiyor gibi cümleler bize pek iyi gelmeyen cümleler olsa gerek🤷‍♀️

    YanıtlaSil
  5. Belirsiz olaylarda hamle için acele etmemeliyiz

    YanıtlaSil
  6. İnsan karar verirken en çok ne zaman yanılır? En mutlu, en heyecanlı, en öfkeli, en kaygılı, en korktuğu; yani en duyguları aktifleştiği zamanlarda! İşte tam bu anlarda bir adım geri atıp sakinleşince bizi o yanlışa götüren karardan da uzaklaşmış oluyoruz. O bir adım ise ancak ilimle atılabiliyor…
    İşte deneyimsel tasarım öğretisi de burada devreye giriyor.

    YanıtlaSil
  7. Evet heyecan ve panik duygularını çok yaşayan bir insan olarak Meltem’in yerinde olsam ben iyi olduğunu düşünerek yanlış bir karar verirdim diye düşünüyorum. Karar vermeden önce kendinle başbaşa kalmak sakinlik en önemli detay diye düşünüyorum. Kendimi çok gördüğüm bir yazı olmuş gerçekten elinize, emeğinize sağlık. Sağlıklı ve doğru kararlar aldığımız günlerimiz olsun🧡

    YanıtlaSil
  8. Büşranur Gök19 Eylül 2024 13:42

    Ne kadar güzel anlatılmış bir konu.. bizden almaya mı geliyor, işaret o kadar net ve güzel ki.. isteklerimizin önüne geçip duyguları kontrol edebilen olduğumuzda bu süreçleri görebilmek kolaylaşıyor. Yoksa bu fırsat bir daha gelmez kafasından çıkamazsak çok şey gidecek bizden gibi duruyor..

    YanıtlaSil
  9. Bunu öğrenince kandırılmıyorsun, her şeyi yaşayarak öğrenemeyiz. Deneyimsel yaşanmış bir başkasının anısından da bilgiler öğrenebiliyoruz. Mesela birisi bugün son yarın başkası alır diyorsa mutlaka kalsın diyorum beni kandırmak için söylediklerini anlıyorum... iyi ki deneyimsel öğrenmek var :) yazı için çok teşekkür ederim...:)

    YanıtlaSil
  10. İnsana fayda verecek süreçlerde doğru karar verdiğinde pişmanlık yaşamaz.Net olmakta bu işin en önemli kararı

    YanıtlaSil
  11. Acele bişey varsa bir yerde güzel faydanın önüne geçebiliyor işte😊

    YanıtlaSil
  12. Elinize sağlık 🤲 Şu dönemde yaşananlari çok güzel anlatmisiniz. Kötü güzel gosteriliyor sanki kacirikacak bir firsatmis gibi lanse edilmesi de cabası 🫣

    YanıtlaSil
  13. Bilmediğimiz konular yada emin olmadığımız konularda bu tür tuzaklara düşmek mümkün. Problem bilgi sahibi olduğumuz yada deneyimlerimizin olduğu konularda da bu şekilde "gel gel" lere karşı gaza gelip yaş tahtaya basmamızda... İnsan davranışlarını biraz çözdüğümüzde, konulardan bağımsız bunları pazarlayanları anlayabildiğimizde daha az hata yapar hale gelebiliriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder